söndag 31 januari 2010

Veckomatsedel vecka 5:

Här kommer nästa veckas veckomatsedel:

Denna vecka blir det blandad kompot, lite nytt, lite gammalt, någon rätt som tar lite längre tid och tex korvgrytan som i princip gör sig själv. Det blir både hembakt hamburgerbröd och tunnbröd, det blir spännade och lite kul att verkligen göra allt själv.

lördag 30 januari 2010

31 dagar utan socker, sött, läsk, potatis, pasta och ris...

Ja hur har det gått? Minus 3,4kg efter fyra veckor är inte så illa faktiskt. Det känns som en sund viktnedgång och dieten tar inte kål på mig. Det har däremot blivit ett helt annat sätt att tänka på och omkring mat, vilket vi i och för sig har gjort annorlunda några månader men detta tankesett passar mig bra och jag är nöjd med den slags mat vi har på menyn.

Denna vecka har jag stampat på +-0 men med tanke på att jag spenderat 5dagar hemma med två sjuka barn och aktiviteterna ute varit lika med 0 så får jag vara tacksam att jag inte gått upp i vikt istället.

Hur är det då med sötsuget? Ja det går upp och ned. Försöker parera det med gott bröd någon gång i veckan och vissa kvällar någon smoothie eller frukt. Annars så är jag mest mätt hela tiden. Det går verkligen ingen nöd på mig och ändå har jag gått ned i vikt. Detta känns som ett vinande koncept om det håller i sig. För två veckor sedan åt jag lite pralus choklad men det har jag ju gett tummen upp för om ej dock för ofta eller i för stora portioner, det räckte med en lite bit för att jag skulle känna mig nöjd.

Nu i veckan köpte jag kokboken som kom med aftonbladet (jag samlar på hela serien) och blev grymt sugen på kolasås på kondenserad mjölk och hemmagjord glass. Detta lär hamna på 2010 nyårs meny Jag kanske borde börja fila på den redan nu :-).

Däremot kände jag inget sug efter de chokladbollar som jag och dottern gjorde igår.
Chokladbollar som är för goda för att sluta äta är dessa och receptet har jag fått av en konditor en gång för många många år sedan. Suget borde ha kikat igång men jag kände nada. Lightläsk som varit min stora bov har jag inte tänkt på på flera veckor, det går alltså att bryta dåliga vanor och komma över dem ganska snabbt.

Recept på chokladbollarna som är godare än några andra kommer här:

  • 175 gram havregryn *
  • 140 gram smör *
  • 50 gram socker *
  • 25 gram kakao *
  • 20 gram brygg kaffe eller espresso *
  • 125 gram vit sirap
  • 5 gram vaniljsocker *
* Finns som ekologiskt alternativ.

Tricket med att göra lyckade chokladbollar är att köra havregrynen med stavmixer och sedan blanda med övriga ingredienser. Eftersom ursprungsreceptet inte innehåller kaffe så bör man räkna upp havregrynen lite men det märker man. Jag brukar rulla i antingen kokos, pärlsocker, kakao men man kan också rulla i tex krossade nötter eller vad man kännner för.

Dessa chokladbollar går också bra att frysa om man vill förbereda inför ett kalas eller så.

Bild: privat.

levain på vildjäst...

Yes yes äntligen har jag lyckats med att baka levain på vildjäst :-) Det är inte för inte att jag är väldigt stolt över att det lyckats.


Mina surdegar som aldrig vill sig visar sig vara ett svårt konststycke om man jämför med vildjästen som skötte sig själv och som funkar kanon att baka med.

Visst är det lite knepigt och många moment men samtidigt lite coolt att brödet jäser med hjälp av enbart fikon, honung och socker.

Efter provsmak av både mig och Fredrik så är vi båda eniga om att detta är något av det godaste brödet vi ätit, helt fantastiskt gott. Brödet fick en hård skorpa och brödet var sådär alldeles segt och otroligt gott med massa fina hål i. Detta kommer jag absolut baka igen många gånger. Fredrik som är/var väldigt skeptisk till vildjäst och frågade senast i morse varför vi har kiss i kylskåpet har fått äta upp sina ord :-).

Nu letar jag fler recept att prova med vildjäst så ge mig gärna förslag. Har hittat ett recept på kanelbullar som jag tänkte testa men med min vanilj och smörkräm istället.

Receptet jag använt för dagens levain kommer ifrån boken surdegsbröd av Martin Johansson. Ni har säkert läst hans blogg, där finns ett recept på Levain som liknar det ifrån boken, här hittar du receptet på Levain.

För övrigt vill jag bara skriva att alla ingredienserna går att hitta som ekologiska alternativ.

Bilder: privata.

tisdag 26 januari 2010

Persiljestuvade morötter med fetaost och fiskpinnar...

Idag blev en paniklunch. Det hör inte till vanligheten direkt att man är förberedd för vab och har extra lunchmat hemma. Idag blev det således en tag var du har hemma lunch som riktigt överaskade smakmässigt. Lille sonen på snart 2-år älskar morötter och fiskpinnar. Så dagens lunch blev persiljestuvade morötter med fiskpinnar (pasta till lilla L) och fetaost till mig.

Bild: privat

Recept på persiljestuvade morötter:
5 medelstora morötter skivade i slantar
1 charlottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
Persilja (jag tog endast persilja i min stuvning).

Koka morötterna tillsammans med charlottenlöken. I en annan kastrull gör du den vita såsen samtidigt som morötterna kokar.
Smält smör och sikta i mjölet, blanda i mjölken och salta och peppra efter behag. Låt småkoka i ca 10 minuter. Häll av morötterna när de är mjuka. Blanda i morötterna i den vita såsen och trö över persilja. Busenkelt.
Jag hittade receptet i Tina Nordströms nya bok, En matresa genom Sverige. Här kan du läsa mer om tina. Som vanligt ändrade jag receptet lite efter tycke och smak.
De lite söta stuvade morötterna passade perfekt ihop med fetaosten och detta blev en Lunch som både jag och sonen åt upp utan problem. Snabbmat när den är som bäst helt enkelt.

måndag 25 januari 2010

Lyxig Frukost

Efter en natt med en superhostig och febrig 2-åring som varit vaken av och till och inte så många timmars sömn i kroppen så försöker jag pigga upp mig med en riktigt lyxig frukost.

Fruktsallad med keso och kondis kaffe :-) Riktigt gott och mättande. Jag brukar variera mina frukostar och ofta blir det yoghurt, keso med tex blåbär eller som idag fruktsallad med keso.

Kaffet ifrån Johan och Nyström är helt i en egen klass. Köpt på Hermans ekohandel så det borde vara ekologiskt men när jag läser på johan och Nyström hemsida så undrar jag lite. Gott är det iallafall och mer om blandningen kan du läsa här.

Nu väntar Karlson på taket och bokläsning i massor.

Bilder: privata.


Brunkans långa...

Bild privat.

Receptet på det här brödet hittade jag via Martin med bloggen Pain de Martin. Han i sin tur hade hittat det hos DN som i sin tur fått det från Brunkebergs Bageri & Catering.

Nu i helgen premiärbakade jag detta bröd och jag blev väldigt nöjd. Brödet blev riktigt riktigt gott och precis som Martin skriver så liknar det lite skogaholms i sötman. Våra barn gillar skogaholm men jag är inte så förtjst i att köpa hem det så jag tänkte att jag testar detta recept så kanske jag slipper det i fortsättningen. Båda barnen gillade brödet så det blir nog standard att baka det på söndagarna framöver.

Receptet är lite knepigt eftersom det är så många moment. Nästa gång skall det få kalljäsa över natten så har man färskt bröd tidigare på söndagsmorgonen.

Här hittar ni receptet.

Äppelmustsoppa med borlottibönor, bacon och basilika.

Äntigen har vi fått det att funka med att överföra bilder och redigera. Förra veckan testade vi många nya recept och detta blev min absoluta favorit. Jag skulle kunna äta denna soppa till frukost, lunch och
middag :-).

Bilder privata.

Äppelmustsoppa med borlottibönor, bacon och basilika.

4 potatisar tunt skivade *
1 lök tunt skivad *
1 fänkål tunt skivad *
2 grönsaksbuljongtärningar *
8 dl vatten
3 dl äppelmust (nästa gång tänker jag göra äppelsaften med min råsaftscentrifug) *
2 krm salt
4krm timjan
1 krm svartpeppar
1/2 purjolök tunt skivad *
3dl borlottibönor *
2 paket bacon *
1/2 kruka basilika *
* Finns som ekologiska alternativ.

Gör så här:
Koka potatis, lök, fänkål med vatten, buljongtärningar och äppelmusten i ca 15-20 minuter tills potatisen och fänkålen är riktigt mjuka. Lägg i borlottibönor och purjolök och låt koka upp igen. Servera i stora skålar och toppa med bacon basilika.

Orginalreceptet hittade jag på coop:här men jag har gjort om det lite efter tycke och smak. Varför skall man tex ha en halv lök och en halv fänkål i ett recept? då blir det ju massa svinn och det gillar jag inte.
Jag kokar mina bönor själv och blötlägger, de blir mycket godare och mer näringsrika då. Bacon, bönor och basilika gifter sig bättre med äpplen och timjan tycker jag än persilja men såklart är det en smaksak även det.
Denna soppa är så god och mättande att man inte behöver något bröd till men annars kan jag rekomendera brunkans långa till denna soppa. Se receptet här.

söndag 24 januari 2010

Värdshusträdgården på svt...

Bilder: privata.

Jag älskar trädgårdsprogram och är en riktigt nörd som lever i mina gummistövlar mellan april-oktober. Nja inte riktigt men nästan :-). Jag förstår inte hur jag kunnat missa Värdshusträdgården som är en trädgårdsserie som går på SVT. Jag gillar programmet och att man fick se hur allt startade med en helt blank köksträdgård. Vårt hus byggdes 2008 och vår trädgård är således väldigt ny, mer om det senare. Förra året så odlade jag i pallkragar (se bilder ovan) och nu i år så skall vi lägga grus mellan raderna och göra det hela mer permanent Det är verkligen roligt att odla själv och det är ren terapi att gå och påta i landen och se allt växa.

Vi har många projekt i trädgården till denna sommar och jag har mycket fröer som skall börjas sås snart. Jag har också börjat planera lite smått för kökslandet och funderar för fullt på hur jag skall odla och vad.

Har ni tips och idéer så tas de gärna emot. Visa mig bilder på era köksland och berätta vad ni odlar.

Här kan ni se en blänkare om Värdshusträdgården.

Veckomatsedel v4

Här kommer nästa veckas veckomatsedel. Förra veckan med 5 nya maträtter gick över förväntan och alla rätter var väldigt goda. Jag har fotat favoritmaten ifrån denna vecka och recepten kommer så fort det funkar att överföra bilder till datorn igen.

Denna vecka blir det blandad kompot. Vår stora tjej ville ha köttfärsås med spagetti och lilla sonen älskar fiskpinnar. Fredrik ville ha paj och jag vill ha fisk... så det blir en veckomatsedel efter allas önskemål denna vecka.

  • Spagetti med köttfärssås, morötter och kokt broccoli (bönor till Nina)
  • Falukorv i ugn med ugnsgrillade grönsaker och Quinoa
  • Fiskpinnar med pitabröd, ris, grönsaker och sås (wraps)
  • Prosciuttolindad lax med spenat och örtlinser. Pasta till barnen.
  • Paj med broccoli, bacon och brieost, serveras med blandsallad eller råkost
  • Italiensk kyckling med buffalomozzarella och pasta
  • Fisksoppa med bröd

Denna veckas handling kostade 1950kr. Har märkt på senaste tiden att matpriserna gått upp ganska mycket. Vår veckohandling kostar några hundralappar mer än tidigare och det beror inte på att vi handlar andra varor eller så utan på priserna.


tisdag 19 januari 2010

datahaveri och fisksoppa..

För några dagar sedan havererade vår dator. Som tur var hade vi gjort backup i mellandagarna så inga riktigt viktiga saker försvann men det är ändå trist och på grund av det så har jag inte haft möjlighet att föra över bilder, redigera eller liknande. I helgen har jag bakat bröd, bagels, rawfood kex och powerbars, det har varit en riktigt kul helg.
Något som vi äter minst 1 gång i månaden är denna fantastisk god fisksoppa, den har alla rätta ingredienser och är tillräckligt "fin" och "god" för att kunna ha som bjudmat.

bild: privat


Fisksoppa
400 Gram torskfile
1 röd paprika, skuren i bitar
vitlökskrydda
250 ml matlagningsgrädde
8dl mjölk
1tsk timjan
2 fiskbuljongtärningar
1msk citronsaft
1dl vatten
1msk smör


Gör såhär:
Skär fisken i kuber och strimla paprikan. Stek paprika och vitlök i smöret tills paprikan fått lite färg. Häll i mjölken, matlagningsgrädden, vatten, citron, timjan, buljongtärningarna och citronsaft, Låt koka upp och lägg i fisken. Låt fisken sjuda tills den är färdig, det tar ca 5minuter, kanske lite mindre.
Njut med gott bröd och vitt vin.
Receptet har vi hittat på nätet, troligtvis arlas hemsida men jag är osäker. Receptet har dock hängt med oss i flera år.

lördag 16 januari 2010

veckomatsedel v 3

Denna vecka satsar vi på att testa nytt. Jag har hittat många nya roliga recept att testa. Förra veckan körde vi på gamla väl beprövade recpet och rätter som alla gillar, nästa vecka lär det rynkas på näsor men jag hoppas att det blir smakupplevelser som är spännande och även går hem hos barnen.

Som vanligt så är ovanstående utan inbördes ordning. Vi äter det som vi känner för enligt listan under veckan.

Veckans handling gick på 1475kr.

torsdag 14 januari 2010

Gott med bönor och blomkål...

Mina kära jobbarkompisar tycker jag äter för mycket bönor och undrar hur min mage klarar av det. Jag å min sida tror att det är en myt mycket med bönor och gaser för jag har då aldrig märkt något konstigt med magen. Roligt iallafall att bönor väcker sådana känslor hos andra människor, det är väldigt få som inte har en åsikt om bönor har jag märkt.

Apropå jobb så är det väldigt hektiskt på mitt jobb och så har jag börjat skolan (läser naturkunskap på distans). Schemat är fullspäckat så ibland hinner jag inte blogga så mycket som jag skulle vilja. I helgen skall jag dock både baka bröd, raw food kex och powerbars. Det skall bli jättespännande och kul att testa massa nytt. Det kommer recept och bilder på helgen äventyr allt eftersom.



Bild: Privat.
Härom kvällen åt jag denna tallrik med köttfärsås, blackeye bönor, spenat, böngroddar och blomkålssallad.
Blomkålssalladen är enormt god.

Såhär gör jag den:
1 blomkålshuvud *
2msk solroskärnor *
1 burk creme fraiche *
1/2 kruka persilja *
Skölj och dela blomkålen i små bitar och lägg i en skål. Blanda ned solroskärnor och persilja. Vänd ned creme fraichen, klart. Förvaras i kylskåp i flera dagar, perfekt sallad till många rätter. Min mamma gör denna sallad med hackade hasselnötter och det tror jag är jättegott. Jag tål dessvärre inte nötter så för mig blir det solroskärnor istället.

söndag 10 januari 2010

Veckomatsedel vecka 2 mån-fre

Här kommer halva nästa veckas veckomatsedel:

  • Spaggeti och köttfärssås, bönor och sallad till Nina istället för pasta
  • Fällefflundra med ris och sås, sallad till nina istället för ris.
  • Prucuttilindad lax med örtlinser och turkisk yoghurt
  • Köttfärslimpa med oliver och soltorkade tomater. Potatis till de andra, sallad till mig.
  • Kyckling i ugn med fetaostkräm och pasta. Bönsallad till Nina.

Nu är kl 05:52 och jag skall precis göra mig iordning och sticka till jobbet. En stor matsäck har jag med mig så jag skall klara av denna dag. Jag har tagit med mig små snacks så jag skall klara mig under dagen och så mat såklart.

lördag 9 januari 2010

våfflor... underskattat så det skriker om det.

Bilder: privata.

I veckan så gjorde vi våfflor efter min mammas recept. De är helt otroligt frasiga och goda,testa själva så får ni se.

Recept för 4 personer:

  • 4dl vetemjöl *
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg *
  • 5dl standardmjölk *
  • 100gram smör *

* finns som ekologiskt alternativ

Smält smöret och ha i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och ha i smöret och mjölken. Knäck äggen och lägg ägggulorna i våffelsmeten och vitan i en egen skål. Vispa vipan till hårt skum med elvisp, vänd försiktigt i äggvitan i våffelsmeten.

Grädda våfflorna och njut med grädde och bär eller valfri sylt. Vi gjorde blåbärsgrädde och hade på våra våfflor. Vi vispade bara grädde och blandade med tinade och något avrunna blåbär.

fredag 8 januari 2010

Mustig och god lins och kikärtssoppa.

dag blev det denna vackra röda soppa till lunch. Linser, kikärtor med curry och timjan, med en klick creme fraiche till så blev denna soppa också extremt mättande. Ibland blir det avsteg ifrån veckomatsedeln, oftast beror det på att jag inte är sugen på det som skall serveras men denna gång på grund av att vi satt och kikade i kokböcker och jag blev nyfiken på att testa kombinationen böner och linser ihop med curry. Jag tog gröna linser eftersom jag gillar dessa bäst och så kikärtor på burk bara för att jag inte hade förberett innan.

Bild: privat.

Ungefär det här hade jag i.
1 burk kikärtor *
2 dl gröna linser *
1 burk krossade tomater *
ca 6 dl vatten
1 gul lök *
Vitlökskrydda
1 msk curry *
gurkmeja
spiskummin
Timjan
Grönsaksbuljong *

* finns som ekologiskt alternativ.


Fräs löken och vitlöken ihop med curryn, gurkmejan och spiskummin (krydda enligt smak), ha i de krossade tomaterna när löken blivit mjuk. Häll i ca 6dl vatten, buljong tärning, kikärtorna som är väl sköljda och linserna. Låt koka i ca 20 minuter eller tills linserna kokat färdigt. Smaka av med salt och peppar. Det försvinner mycket vätska när soppan kokar så länge så ibland behövs att man tillsätter mer vatten.

Det har blivit lite dåligt med uppdatering här nu sista veckan. Fredrik är i Las Vegas och barnen och jag är lediga. Vi har min mamma här på besök så vi passar på att hitta på massa skoj och pyssla. Vi har bakat bröd och ikväll tänkte jag testa att baka croissanter (eventuellt). Precis efter att Fredrik åkt så upptäckte jag att rören på övervåningen hade frusit så det var några jobbiga dagar med massa oro över det. Efter kontroll av byggfirman som byggt vår övervåning så upptäckte de att rörskåpet inte var isolerat ordentligt men nu är det åtgärdat och vattnet åter igång. Som tur var så frös inte vattnet till elementen utan bara rören till badrummet men ändå, vilket pärs.

Efter första veckan på den socker, pasta, ris och potatisfria dieten så har jag gått ned 2,5kilo vilket känns helt otroligt. Konstigt nog så går det jättebra och jag är sällan hungrig. Min stora bov har ju varit kvällsätandet men det känns som att denna diet håller sötsuget borta och det är jätteskönt, kvällarna passerar utan att kylskåpet får besök.

Jag har promenerat 4gånger denna vecka, inte riktigt 5timmar men kanske 4,5 så jag är nöjd. Det har inte riktigt varit promenadväder varje dag denna vecka och nu på morgonen så visar temperaturen på -20,5grader, burr.

tisdag 5 januari 2010

Ni har väl inte missat online tidningen Le Parfait?

Här om dagen så snubblade jag över nättidningen Le Parait som är en mat tidning online.

Efter att ha läst första numret är jag imponerad. Jag gillar layouten som är välarbetad, bilderna är vackra, porslinet helt i min stil och recepten är inspirerande och allt ser sagolikt gott ut. Det stack till i sötsuget helt klart när jag läste om dessert och godisrecepten. Middag för två funderar jag på att bjuda Fredrik på när han kommer hem ifrån Las Vegas på Söndag. Vad tror ni?

måndag 4 januari 2010

veckomatsedel vecka 1:

Måndag:

  • Lunch: Pannkaka med grädde och sylt (barnen) Nina rester ifrån gårdagen.
  • Middag: chili con carne med ris, creme fraiche, och bröd.

Tisdag:

  • Lunch: barnen, köttbullar med makaroner. Nina chili con carne med creme fraiche
  • Middag: Fisk med frasigt täcke och ris. Till Nina kikärtor till fisken och sallad.

Onsdag:

  • Lunch: kyckling wook med nudlar och creme fraiche sås. Nina skippar nudlarna.
  • Middag: Våfflor (med ägg) med grädde och bär.

Tordag:

  • Lunch: Falukorv med vita bönor och pasta. Nina äter en sallad till istället för pasta.
  • Middag: Kokt kyckling med citronsås, ris och ärtor. Sallad till Nina istället för ris.

Fredag:

  • Lunch: Kokt kyckling med citronsås, ris och ärtor. Sallad till Nina istället för ris.
  • Middag: Pasta carbonara med ärtor. Jag äter en bönröra till istället för pasta.

Lördag:

  • Lunch: Pannkaka med grädde och sylt. Till Nina tonfisksallad med kikärtor, ägg och cremefraiche.
  • Middag: Korvgryta med potatis. En brödbit till Nina istället för potatis plus en klick creme fraiche.

Söndag:

  • Lunch: Spagetti med köttfärsås. linssallad till Nina istället för pasta.
  • Middag: Fisksoppa med bröd, smör och ost.

söndag 3 januari 2010

Första bagettebakningen och dagens middag.

Igår satte jag fördegen till baguetterna som jag bestämde mig för att testbaka. Efter att fördegen fått stå 18timmar så var det då dags att baka.
Det var lite trixigt men jisses vilket gott bröd. Enligt receptet så skulle man efter två minuter hälla kallt vatten i en långpanna som man ställt längst ned i ugnen. Ångan gjorde att skorpan blev något alldeles extra. Nyponmjölet satte lite extra smak på brödet helt klart. Jag har mailat Saltå och frågat om det är okej att jag skriver ut receptet här på bloggen, jag vet inte riktigt om det är okej eller inte så jag väntar på svar.


Dagens middag: fläskfilegryta med champinjoner, torkade trattkantareller och grädde/mjölk + lite soya serverades med ris. För min del så gjorde jag en sallad på ruccola, morötter och lite gurka och så två skivor av baguetten som jag bakade med lite philadelphiaost på. Riktigt gott och mättande trotts avsaknaden av ris.


Efter tre dagar på denna nya diet så tycker jag att det går förvånansvärt bra. Jag är mätt större delen av tiden. Något jag saknar är dock något att äta när suget sätter in på kvällen..... just nu går det på ren vilja/princip att låta bli. Funderar på en kvällssmoothie eller liknande.

Bilder: privata.

lördag 2 januari 2010

Dagens middag

Idag tog vi varsin pulka jag och Fredrik och satte av på långpromenad med barnen. Vi hittade en pulkabacke och åkte massa med barnen, det var riktigt roligt. Sedan fortsatte vi promenaden och kom hem 1.5timmar senare. Riktigt rosiga om kinderna var vi hela bunten, underbart.

Dagens middag blev spagetti och köttfärssås men eftersom jag inte skall äta så mycket pasta så gjorde jag gjort iordning en bönsallad med flageolet bönor, spenat, salt, peppar, olja, balsamvinäger och så hyvlade jag parmesan över. Köttfärsåsen hade jag lite champinjoner i och det blev så gott. Jag tog en klick creme fraiche och så lite rivna morötter till. Super gott och det känns verkligen nyttigt samtidigt som bönorna gör att man blir jättemätt.

Tomatsåsen till köttfärsen gör jag efter ett recept ifrån Paula Roberto. Jag kommer inte riktigt ihåg hur grundreceptet var men jag tar olja och steker lök och vitlök i. Sedan häller jag i krossade tomater och lika mycket vatten. Jag brukar krydda med basilika, oregano och timjan (torra kryddor) och sedan så får allt stå och små puttra i minst 30 minuter tills tomatsåsen har reducerat ned och är härligt krämig. Detta sätt att göra tomatsås på är helt otroligt gott. Blanda sedan tomatsåsen med den stekta köttfärsen och i detta fall champinjonerna.

Ikväll är det dags för brödbak. Jag fick saltås bok "Smaker från Saltå Kvarn" i present av Fredrik för några dagar sedan och där i finns ett recept på dinkelbagetter med nyponmjöl, honung och annat gott. Ska bli spännande att testa. För några dagar sedan så bakade jag deras chiabatta med polentagryn i. Jag kan varmt rekomendera boken. Här kan ni läsa mer och även beställa boken.

Bild: privat.

fredag 1 januari 2010

första dagen på nya året!!!

Jag började morgonen med en promenad på ca 1timme och avslutade promenaden med att skotta uppfarten. Det hade kommit mycket snö under natten. Ute var det alldeles stilla och jag var nästa själv ute, vilket var jätteskönt. Man hinner rensa tankarna och planera dagen.

Tanken är att jag skall promenera minst 5gg i veckan minst 1timme. Det blir till att knata på helt enkelt. Vissa veckor kanske det blir mindre och andra mer men det viktiga är att jag kommer igång och röra på mig.

Min frukost består numer av: Keso, Naturell yoghurt och en skivad frukt. Tanken är att jag skall äta tre mål om dagen och att frukost, lunch och middag skall vara ungefär lika kaloririka. Hur brukar ni andra tanka på uppdelningen av målen kalorimässigt?

Resten av dagen bestod i att göra iordning en 4.6 kilos kalkon. Vi skulle ha ätit kalkon igår men våra gäster fick förhinder så vi bjöd över några bekanta på middag idag istället. En sådan stor kalkon kan man inte äta själv. Jag åt några potatisar och lite sås men mest kalkon. Första dagen på nya dieten och jag har ätit efter de regler jag bestämt.

Efter förrsta dagen så känns det bra. Det kommer bli tufft tror jag men nödvändigt så det är bara att bita i det sura äpplet och kämpa på.