måndag 29 mars 2010
kalasbilder:
Veckomatsedel:
- Fiskpinnar med ris
- Spagetti med köttfärssås, bönor och blomkålssallad
- Club Sandwich
- Färsbiffar ala rydberg med potatis
- Långlagad gryta
- Helstekt kyckling med tillbehör
- Korv stroganoff
Det blir bara en ny rätt denna vecka och det är färsbiffarna som jag inte gjort innan. Efter några riktigt hektiska veckor på jobbet så är jag rätt tom på nya idéer när det kommer till veckomatsedeln. Jag hoppas att det lugnar ned sig lite nu innan påsk så orken kommer tillbaks.
Annars så känner jag att orken inte finns för allt för avancerad mat. Denna vecka har börjat lugnt på jobbet så jag hoppas det fortsätter så så orken åter infinner sig.
onsdag 24 mars 2010
Recept på min favorit korvgryta...
Bild: privat.
- 1 fänkålshuvud, skivad *
- 3 selleristjälkar, skivad
- 2 morötter, tärnade *
- 1/2 stor gul lök, *
- 600 g valfri korv, delad i bitar *
- 1 liter vatten1 köttbuljongtärning *
- 1 burk (300g) creme fraiche *
- 1 tsk sambal oelek
- 1 msk oregano *
- salt & peppar
- 2 msk mjöl *
* finns som ekologiska alternativ.
Börja med att skala potatisen. Sätt igång potatisen samtidigt som du börjar med korvgrytan i kastrullen så blir de klara samtidigt. Värm en liter vatten och lös upp buljongtärningen i vattnet. Värm en stor gryta och täck botten med olivolja. Häll i grönsakerna och korven och rör runt ordentligt i ett par minuter. Häll på buljongen och creme fraiche. Låt koka under lock i 30-40 minuter. Blanda 2 msk mjöl med lite vatten och skaka väl. Häll i blandningen under omrörning, för att reda grytan. Låt koka upp och ta av plattan. Krydda med oregano, sambal oelek, salt och peppar.Servera med den nykokta potatisen eller som jag med bönor eller extra grönsaker.
Tårtbottnar....
Tårtbotten receptet kommer ifrån Linnéa Seidels bok Livets goda: Tårtor som kommer ut i samarbete med aftonbladet och tasteline. Receptet är likt det som min mamma använder och fått av en gammal kollega dock så innehåller detta recept potatismjöl. Eftersom mamma inte hittar sitt recepet så testade vi detta då det liknar det vi brukar göra mest.
Bilder: privata. Bilden ur boken är fotad av mig.
- 4 ägg *
- 3 dl socker *
- 2 dl vetemjöl *
- 0,75 dl potatismjöl *
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm äkta vaniljsocker *
- 3 msk hett vatten
*finns som ekologiska alternativ.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175grader. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbara kanter. Knäck äggen i en bunke och blanda i sockret. Vispa med elvisp eller förhand tills smeten blivit vit och fluffig. Blanda de torra ingredienserna för sig en en annan bunke. Blanda i detta med en slev tills det blir en jämn smet. Sist häller du i det heta vattnet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Jag har ju inte smakat tårtbottnarna men de reste sig jättefint och ser riktigt riktigt bra ut. Det ska bli så kul att göra iordning tårtorna på söndag. Här hittar ni receptet om ni vill kika på tastelines sida.
tisdag 23 mars 2010
Biskvier
Igår bakade jag biskvier till lilla Ls kalas. Det var inte så krångligt som jag trodde utan det gick väldigt lätt. Jag gillar att slå på stort när det är kalas och bakar ofta massa av godsaker när det är kalasdags. Apropå mitt godisförbud så funderar jag på att ha några dagar detta år som jag ger mig själv okej på att äta godis (har gett mig själv godisförbud under 2010) och dessa dagar skulle isåfall vara barnens kalas, vår bröllopsdag, midsommar och jul. Dels för att det inte finns någon speciell anledning till varför jag inte skall äta godis och dels för att jag känner att jag redan har låtit bli i 12veckor och för mig själv visat att jag faktiskt kan motstå vilket också var meningen med nyårslöftet.
Bilder: privata.
Här kommer recpetet som är nötfritt.
Istället för mandelmassekakor till botten så gjorde jag kolakakor vilket är väldigt gott och passar väldigt bra till smörkrämen och chokladen.
Receptet räcker till 16st biskvier.
- 100gram smör *
- 1 dl socker *
- 1 msk sirap *
- 2,5 dl vetemjöl *
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk äkta vaniljsocker *
Lägg alla ingredienserna i en bunke och blanda samman till en smidig deg. Dela degen i 16 lika stora bollar och platta ut till rundlar med händerna. Lägg ut kakorna på bakplåtspapper. Använd en rund pepparkaksform eller ett litet glas för att göra kakorna lika stora.
Grädda i ugnen i 175grader i ca 8-10 minuter. Håll koll på kakorna så att de blir gyllenbruna.
Låt svalna på plåten innan du tar bort dom ifrån bakplåtspappret.
Under tiden som kakorna är i ugnen så börjar du med smörkrämen. Detta är min version som är lite förändrad mot de vanliga recepten.
- 150 gram smör *
- ca 400 gram florsocker *
- 1 krm äkta vaniljsocker *
- 2 msk kakao av god kvalitet *
- 2 tsk grädde *
- 1/2-1 msk kallt kaffe *
Låt smöret stå ute innan du påbörjar smörkrämen så den är lätt att arbeta med. Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och grädde väl och vispa med elvisp. Smeten skall vara väldigt fluffig. Smaka av med kakao och kaffe. Börja med 1/2 msk kaffe och se så att inte smeten blir för lös. Kaffet höjer smaken på smörsmeten så att den inte blir så söt, den smälter verkligen i munnen och är farligt god. När smörkrämen är klar så breder du ut den på biskvierna och doppar dem sedan i smält choklad. Jag gjorde tre olika choklad. Vit choklad, vit choklad med lite röd karamellfärg och så riktigt fin 70% valrhona choklad.
Inspiration till receptet har jag hittat på http://www.tasteline.com/ och andra nätsidor. Jag har dock gjort om recepet efter tycke och smak.
* finns som ekologiska alternativ.
måndag 22 mars 2010
köksöbygget snart klart....
Här kommer några bilder. Jag tar fler när det är helt färdigt. Baksidan vid bardelen ska vi tapetsera med någon grön eller svart/vit tapet som ska ha mönster och vara lite mer iögonfallande och så småningom när lilla L inte är så klättrig så ska vi införskaffa barstolar.
Stommarna är ifrån Ikea och man ser knappt någon skillnad mot vårt myresjokök. Bänkskivan har vi specialbeställt ifrån myresjökök och den heter Zebrano och är samma som vi redan har.
Ikväll ska jag försöka mig på att baka beskvier, det ska bli kul och spännande. Bilder kommer så klart.
Bilder: Privata.
söndag 21 mars 2010
Veckomatsedel
- Måndag: Långlagad gryta med nötbog, potatis och rotgrönsaker. Står i ugnen just nu.
- Tisdag: Korvgryta med potatis och creme fraiche
- Onsdag: Salmon en croute
- Torsdag: Kycklingwook med nudlar
- Fredag: Lammfärs bolognese (fänkål och sardeller) med pasta och parmesan.
- Lördag: Middag med vänner, inte bestämt ännu
- Söndag: Smörgåstårta.
lördag 20 mars 2010
Smoothie
Bild: privat.
Just nu är det smoothies för hela slanten som gäller. Blåbär, basilika, banan, yoghurt, kessella och vanilj tex. Jag provade tricket som jag läst lite varstans på olika bloggar nämligen att skala bananen och lägga i frysen innan och det blev ju så gott.
onsdag 17 mars 2010
Vardagsmat när den är som bäst...
- 4 Laxfiléer
- 4 skivor prosciutto
- 2 msk olivolja *
- Gröna linser *
- Spenat färsk eller fryst ca 2 nävar *
- Färska örter lika stor mängd som spenaten *
- Citron *
- Turkisk Yoghurt *
* Finns som ekologiska alternativ
tisdag 16 mars 2010
Torkade kikärtor med smak.
Eftersom jag är nötallergiker så tänkter jag ofta att ingredienserna i olika bakverk borde gå att byta ut mot tex solrosfrön,pumpafrön,kikärtor och soyabönor (bara för att ge några exempel).
Jag har läst om smaksatta torkade kikärtor som tex tillbehör till glass och musli och tänkte att detta måste jag testa.
Jag blötlade och kokade kikärtorna enligt anvisningen på paketet. Sedan så gjorde jag iordning en marinad med rapsolja, vaniljsocker, kardemumma och honung. Denna lät jag dra ett tag innan jag la ut ärtorna på ett bakplåtspapper och torkade i ugnen på 100 grader med varmluft. Jag rörde om lite då och då. Det tog ca 3timmar för ärtorna att torka.
Resultatet blev över förväntan. Kikärtorna blev krispiga lite nötiga i smaken och väldigt goda. Detta tillsammans med kakao nibs, torkad frukt och kessela blir mitt nya godis. Nästa gång ska jag göra en större sats som jag skall låta marinera mycket längre så kikärtan drar åt sig smakerna mer.
måndag 15 mars 2010
Veckomatsedel
Här kommer veckans veckomatsedel lite sent om sido.
- Chili con carne med bröd och creme fraiche
- Lax med prosciutto och örtlinser
- Kycklingwook med nudlar och cremefraiche med sweetchilisås
- Långlagad gryta med potatis
- Fiskburgare med kikärtsgryta och potatis till barnen
- Majssoppa med kyckling och stekta tomater
- Köttfärslimpa med potatis
Bilder: privata.
lördag 13 mars 2010
Vart tog tiden vägen?
Den bara springer förbi... Hela veckan har gått i förkylningarnas tecken och orken har varit i botten men det börjar se ljusare ut och jag känner förkylningsångorna försvinna.. om än långsamt.
I helgen är jag gräsänka med barnen, Fredrik är i Barcelona men min mamma är här och håller oss sällskap. Igår fyllde vår älskade lilla L två och vi firade honom med många paket, kalaset ska vi ha nästa helg. Om det inte räckte så fick jag i sista minuten en biljett till genrepet av melodifestivalen som jag var i väg på. Själva finalen blev en stor besvikelse, vi hejjade på Darin och Erik Saade... T som är 6år blev så sur att hon började gråta, det är inte lätt att förstå tävlingsreglerna ibland... C'est la vie.
Idag blir det en soft dag med långpromenad, brödbak och kanske en tur till den lokala stormarknaden.
Jag har uppdaterat bloggen lite med ny header och även lite nya sidor under headern. Där har jag också lagt in en liten bild på mig, dock måste jag tillägga att jag är lite blyg över detta. Allt är inte klart ännu. Min tanke är att göra det lite lättare att hitta det som skrivs mest om i bloggen, tex brödrecept och de olika veckomatsedlarna.
Bild: privat.
Veckan höjdarmiddag tackar vi Smaskens för. Lammfärsbolognese med fänkål och sardeller. Denna rätt var en riktig höjdare som vi kommer göra igen. Jag är lite skeptisk till lamm efter några mindre angenäma middagar med lammfiol som liten... seg ulltröja alltså. Detta var dock så långt ifrån seg ulltröja man kan komma.
Fredrik stod vi grytorna och jag kan därför inte redogöra om vi följde receptet eller inte ifrån smaskens. Det blir således ett receptlöst inlägg.
torsdag 11 mars 2010
Det här är vad jag pysslar med just nu...
måndag 8 mars 2010
Frösådder...
Jag har köpt billiga plastbrickor på Ikea till ändamålet a 9kr styck. Sedan är det engångsplastmuggar som jag har klippt ned lite som får fungera som såbyttor. Jag har stuckit hål i botten med några gamla stickor jag hade hemma för dräneringens skull. Det är bra med vita muggar för man kan skriva med svart märkpenna (sådan som man märker barnens kläder med) och på så sätt har man koll på vad det är i byttorna och det är beständigt och försvinner inte.
Läs mer här om mitt intresse för rosor och vilka planer vi har för vår trädgård.
lördag 6 mars 2010
Veckomatsedel v10
Här kommer iallafall nästa veckas veckomatsedel.
- Fiskpinnar med bakpotatis, gräddfil och grönsaker
- Falukorvstorn med tomatsalsa, herico verts och sallad på blomkål och romaesco
- Kyckling Italiano med ris eller matvete med buffalomozzarela, bönor till Nina.
- Bolognese på lammfärs med fänkål och sardeller. Flageoletbönor till Nina + parmesan.
- Fläskkarré serveras med trattkantarellrisotto med grädde och färsk broccoli.
- Spenatsoppa med ägg, bröd och våfflor till efterrätt
- Fisk med frasigt täcke och ris. Wookgrönsaker till Nina
Det blir blandad kompott. Jag ser mest fram emot att testa Bolognesen med fänkål och sardeller. Trattkantarellrisotto ska också bli kul att testa. Våfflor till melodifestivalen har vår dotter bestämt. Jag tror också att jag tar en tur till Hermans Ekohandel och införskaffar rotsakschips dagen till ära också.
fredag 5 mars 2010
Enkel och snabblagad efterrätt...
Detta måste vara väldens lättaste äppelpajsvariant.
- Smörstekta äpplen
- Smörstekta havregryn
- Kardemumma
- Vanilj
- Toppat med en klick grädde
Njut... Om det är gott? Gottigottgott. Detta är min favorit just nu, hacka mörk choklad över och efterrätten blir total.
Bild: privat
torsdag 4 mars 2010
Baka i långpanna
- 8 dl Kornmjöl *
- 2 dl Grovt rågmjöl *
- 2 dl Vetemjöl special *
- 4 tsk Bikarbonat
- 1 tsk Salt
- 1 dl Sirap *
- 1 l Filmjölk *
* finns som ekologiska alternativ.
Gör så här: Sätt ugnen på 200grader. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda sedan med sirap och filmjölk. Blanda väl och häll sedan ut smeten i en smord långpanna. Grädda i ugnen ca 35minuter. Här hittar ni orginalreceptet.Bilder: privata.
För mig är det lite sport att hitta recept som innehåller annat än "bara" vetemjöl. Dels för att jag av princip vill bli bättre på att använda de andra sädesslagen: korn, råg och havre och dels för att det inte innehåller så mycket gluten. Vi är inte allergiska mot gluten men jag kan tycka att man ska försöka undvika det så gott det går. Sedan är det längre GI och det känns bra tycker jag. Bakar du/ni mycket med andra mjölsorter och vad är isåfall er favorit?