måndag 29 mars 2010

kalasbilder:

Igår hade vi kalas för lilla L som fyllde 2år för några veckor sedan. Hela släkten kom på besök och vi blev runt 20personer här hemma. Kalaset var så lyckat och alla var mätta och belåtna när de gick här ifrån. Jag testade för första gången att göra egen smörgåstårta och den blev riktigt god. Det var svårare än jag trodde att dekorera den på ett snyggt sätt men för att vara första gången så ger jag mig själv godkänt. Jag återkommer med recepet till alla godsakerna under veckan. Så länge kommer här bilder ifrån kalaset.

Havrekakor och kladdkakemuffins med digistivekex.

Min hemliga tårta som jag ska skicka in till arlas tårttävling.
Ananaspaj.
Marängtårta.
Smörgåstårtan. Riktigt god blev den.

Bilder: privata.

Veckomatsedel:

Här kommer veckans matsedel. På grund av lilla Ls kalas igår så hann jag inte handla eller skriva veckomatsedel igår. Idag blev det storhandling efter jobbet så jag kom hem strax efter 19:30 med dunder huvudvärk.

Det blir bara en ny rätt denna vecka och det är färsbiffarna som jag inte gjort innan. Efter några riktigt hektiska veckor på jobbet så är jag rätt tom på nya idéer när det kommer till veckomatsedeln. Jag hoppas att det lugnar ned sig lite nu innan påsk så orken kommer tillbaks.


Annars så känner jag att orken inte finns för allt för avancerad mat. Denna vecka har börjat lugnt på jobbet så jag hoppas det fortsätter så så orken åter infinner sig.

onsdag 24 mars 2010

Recept på min favorit korvgryta...

Jag fick en förfrågan om att lägga ut receptet på den korvgryta som jag ofta har på veckomatsedeln. Denna korvgryta är något utöver det vanliga. Den är riktigt riktigt god. Jag har hittat receptet på veckomatsedel.se som är en fantastisk sight med massa bra recept och tips på veckomatsedlar. Bilden nedan är inte den finaste. Jag har för mig att jag bloggat om denna rätt tidigare men hittar inte inlägget någonstans.

Bild: privat.

  • 1 fänkålshuvud, skivad *
  • 3 selleristjälkar, skivad
  • 2 morötter, tärnade *
  • 1/2 stor gul lök, *
  • 600 g valfri korv, delad i bitar *
  • 1 liter vatten1 köttbuljongtärning *
  • 1 burk (300g) creme fraiche *
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk oregano *
  • salt & peppar
  • 2 msk mjöl *

* finns som ekologiska alternativ.

Börja med att skala potatisen. Sätt igång potatisen samtidigt som du börjar med korvgrytan i kastrullen så blir de klara samtidigt. Värm en liter vatten och lös upp buljongtärningen i vattnet. Värm en stor gryta och täck botten med olivolja. Häll i grönsakerna och korven och rör runt ordentligt i ett par minuter. Häll på buljongen och creme fraiche. Låt koka under lock i 30-40 minuter. Blanda 2 msk mjöl med lite vatten och skaka väl. Häll i blandningen under omrörning, för att reda grytan. Låt koka upp och ta av plattan. Krydda med oregano, sambal oelek, salt och peppar.Servera med den nykokta potatisen eller som jag med bönor eller extra grönsaker.

Orginalreceptet hittar ni här

Tårtbottnar....

Idag har jag och T bakat tårtbottnar. Det är jätteroligt att ha en liten hjälpreda i köket som håller reda på hur många deciliter, matskedar och teskedar det skall vara av allt i de olika smetarna. Hon tycker det är så kul och man ser verkligen att ögonen lyser när hon får vara i köket med mig. Jag hade tänkt baka två sorters tårtor varav den ena hade jag tänkt anmäla till Sveriges nationaltårta.
Tårtbotten receptet kommer ifrån Linnéa Seidels bok Livets goda: Tårtor som kommer ut i samarbete med aftonbladet och tasteline. Receptet är likt det som min mamma använder och fått av en gammal kollega dock så innehåller detta recept potatismjöl. Eftersom mamma inte hittar sitt recepet så testade vi detta då det liknar det vi brukar göra mest.

Bilder: privata. Bilden ur boken är fotad av mig.

  • 4 ägg *
  • 3 dl socker *
  • 2 dl vetemjöl *
  • 0,75 dl potatismjöl *
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm äkta vaniljsocker *
  • 3 msk hett vatten

*finns som ekologiska alternativ.

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175grader. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbara kanter. Knäck äggen i en bunke och blanda i sockret. Vispa med elvisp eller förhand tills smeten blivit vit och fluffig. Blanda de torra ingredienserna för sig en en annan bunke. Blanda i detta med en slev tills det blir en jämn smet. Sist häller du i det heta vattnet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Jag har ju inte smakat tårtbottnarna men de reste sig jättefint och ser riktigt riktigt bra ut. Det ska bli så kul att göra iordning tårtorna på söndag. Här hittar ni receptet om ni vill kika på tastelines sida.

tisdag 23 mars 2010

Biskvier

Igår kväll när jag satte mig vid datorn så trodde jag att det var något fel när statistikmätaren stod på 175besökare. Sedan så upptäckte jag att Weronica hade skrivit om "min musli" tävlingen som jag hadde och som hon vann förra veckan. Verkligen jättekul att så många kikat in här hos mig. Hoppas ni gillar min blogg och fortsätter att kika in.

Igår bakade jag biskvier till lilla Ls kalas. Det var inte så krångligt som jag trodde utan det gick väldigt lätt. Jag gillar att slå på stort när det är kalas och bakar ofta massa av godsaker när det är kalasdags. Apropå mitt godisförbud så funderar jag på att ha några dagar detta år som jag ger mig själv okej på att äta godis (har gett mig själv godisförbud under 2010) och dessa dagar skulle isåfall vara barnens kalas, vår bröllopsdag, midsommar och jul. Dels för att det inte finns någon speciell anledning till varför jag inte skall äta godis och dels för att jag känner att jag redan har låtit bli i 12veckor och för mig själv visat att jag faktiskt kan motstå vilket också var meningen med nyårslöftet.


Bilder: privata.

Här kommer recpetet som är nötfritt.
Istället för mandelmassekakor till botten så gjorde jag kolakakor vilket är väldigt gott och passar väldigt bra till smörkrämen och chokladen.

Receptet räcker till 16st biskvier.

  • 100gram smör *
  • 1 dl socker *
  • 1 msk sirap *
  • 2,5 dl vetemjöl *
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk äkta vaniljsocker *

Lägg alla ingredienserna i en bunke och blanda samman till en smidig deg. Dela degen i 16 lika stora bollar och platta ut till rundlar med händerna. Lägg ut kakorna på bakplåtspapper. Använd en rund pepparkaksform eller ett litet glas för att göra kakorna lika stora.

Grädda i ugnen i 175grader i ca 8-10 minuter. Håll koll på kakorna så att de blir gyllenbruna.

Låt svalna på plåten innan du tar bort dom ifrån bakplåtspappret.

Under tiden som kakorna är i ugnen så börjar du med smörkrämen. Detta är min version som är lite förändrad mot de vanliga recepten.

  • 150 gram smör *
  • ca 400 gram florsocker *
  • 1 krm äkta vaniljsocker *
  • 2 msk kakao av god kvalitet *
  • 2 tsk grädde *
  • 1/2-1 msk kallt kaffe *

Låt smöret stå ute innan du påbörjar smörkrämen så den är lätt att arbeta med. Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och grädde väl och vispa med elvisp. Smeten skall vara väldigt fluffig. Smaka av med kakao och kaffe. Börja med 1/2 msk kaffe och se så att inte smeten blir för lös. Kaffet höjer smaken på smörsmeten så att den inte blir så söt, den smälter verkligen i munnen och är farligt god. När smörkrämen är klar så breder du ut den på biskvierna och doppar dem sedan i smält choklad. Jag gjorde tre olika choklad. Vit choklad, vit choklad med lite röd karamellfärg och så riktigt fin 70% valrhona choklad.

Inspiration till receptet har jag hittat på http://www.tasteline.com/ och andra nätsidor. Jag har dock gjort om recepet efter tycke och smak.

* finns som ekologiska alternativ.

måndag 22 mars 2010

köksöbygget snart klart....

Nu är Fredrik snart klar med köksön. Jag erkänner villigt att det inte är jag som skruvat och hamrat utan min kära make. Jag är jättenöjd med resultatet som innebär ett helt nytt kök för oss med massa mer yta.

Här kommer några bilder. Jag tar fler när det är helt färdigt. Baksidan vid bardelen ska vi tapetsera med någon grön eller svart/vit tapet som ska ha mönster och vara lite mer iögonfallande och så småningom när lilla L inte är så klättrig så ska vi införskaffa barstolar.

Stommarna är ifrån Ikea och man ser knappt någon skillnad mot vårt myresjokök. Bänkskivan har vi specialbeställt ifrån myresjökök och den heter Zebrano och är samma som vi redan har.

Ikväll ska jag försöka mig på att baka beskvier, det ska bli kul och spännande. Bilder kommer så klart.






Bilder: Privata.

söndag 21 mars 2010

Veckomatsedel

Här kommer veckans matsedel. Det blir mest snabblagad mat då vi ska ha kalas för lilla L på söndagen och har mycket att förbereda och göra iordning inför kalaset.

  • Måndag: Långlagad gryta med nötbog, potatis och rotgrönsaker. Står i ugnen just nu.
  • Tisdag: Korvgryta med potatis och creme fraiche
  • Onsdag: Salmon en croute
  • Torsdag: Kycklingwook med nudlar
  • Fredag: Lammfärs bolognese (fänkål och sardeller) med pasta och parmesan.
  • Lördag: Middag med vänner, inte bestämt ännu
  • Söndag: Smörgåstårta.

lördag 20 mars 2010

Smoothie



Bild: privat.

Just nu är det smoothies för hela slanten som gäller. Blåbär, basilika, banan, yoghurt, kessella och vanilj tex. Jag provade tricket som jag läst lite varstans på olika bloggar nämligen att skala bananen och lägga i frysen innan och det blev ju så gott.

onsdag 17 mars 2010

Vardagsmat när den är som bäst...

Lax med prosciutto och örtlinser åt vi igår och detta är verkligen snabbmat. Max 30minuter tar rätten att laga till och laxen gör sig själv i ugnen så lättare kan det inte bli.
För 4personer:
  • 4 Laxfiléer
  • 4 skivor prosciutto
  • 2 msk olivolja *
  • Gröna linser *
  • Spenat färsk eller fryst ca 2 nävar *
  • Färska örter lika stor mängd som spenaten *
  • Citron *
  • Turkisk Yoghurt *

* Finns som ekologiska alternativ

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Peppra på laxen och linda proscuittoskinkan runt. Lägg i en ugnssäker form och ringla lite olivolja över. Tillaga i ugn ca 20minuter.
Koka linserna enligt anvisningen på paketet. När linserna kokat klart så blandar du i spenat och färska örter. Smaka av med salt, peppar, citron och lite olivolja. Toppa rätten med turkisk yoghurt, hoppa inte över yoghurten för den gör väldigt mycket för helheten av rätten.
Ursprungsreceptet kommer ifrån veckomatsedel.


tisdag 16 mars 2010

Torkade kikärtor med smak.





Eftersom jag är nötallergiker så tänkter jag ofta att ingredienserna i olika bakverk borde gå att byta ut mot tex solrosfrön,pumpafrön,kikärtor och soyabönor (bara för att ge några exempel).

Jag har läst om smaksatta torkade kikärtor som tex tillbehör till glass och musli och tänkte att detta måste jag testa.

Jag blötlade och kokade kikärtorna enligt anvisningen på paketet. Sedan så gjorde jag iordning en marinad med rapsolja, vaniljsocker, kardemumma och honung. Denna lät jag dra ett tag innan jag la ut ärtorna på ett bakplåtspapper och torkade i ugnen på 100 grader med varmluft. Jag rörde om lite då och då. Det tog ca 3timmar för ärtorna att torka.

Resultatet blev över förväntan. Kikärtorna blev krispiga lite nötiga i smaken och väldigt goda. Detta tillsammans med kakao nibs, torkad frukt och kessela blir mitt nya godis. Nästa gång ska jag göra en större sats som jag skall låta marinera mycket längre så kikärtan drar åt sig smakerna mer.

måndag 15 mars 2010

lördag 13 mars 2010

Vart tog tiden vägen?

Den bara springer förbi... Hela veckan har gått i förkylningarnas tecken och orken har varit i botten men det börjar se ljusare ut och jag känner förkylningsångorna försvinna.. om än långsamt.

I helgen är jag gräsänka med barnen, Fredrik är i Barcelona men min mamma är här och håller oss sällskap. Igår fyllde vår älskade lilla L två och vi firade honom med många paket, kalaset ska vi ha nästa helg. Om det inte räckte så fick jag i sista minuten en biljett till genrepet av melodifestivalen som jag var i väg på. Själva finalen blev en stor besvikelse, vi hejjadeDarin och Erik Saade... T som är 6år blev så sur att hon började gråta, det är inte lätt att förstå tävlingsreglerna ibland... C'est la vie.

Idag blir det en soft dag med långpromenad, brödbak och kanske en tur till den lokala stormarknaden.

Jag har uppdaterat bloggen lite med ny header och även lite nya sidor under headern. Där har jag också lagt in en liten bild på mig, dock måste jag tillägga att jag är lite blyg över detta. Allt är inte klart ännu. Min tanke är att göra det lite lättare att hitta det som skrivs mest om i bloggen, tex brödrecept och de olika veckomatsedlarna.

Bild: privat.

Veckan höjdarmiddag tackar vi Smaskens för. Lammfärsbolognese med fänkål och sardeller. Denna rätt var en riktig höjdare som vi kommer göra igen. Jag är lite skeptisk till lamm efter några mindre angenäma middagar med lammfiol som liten... seg ulltröja alltså. Detta var dock så långt ifrån seg ulltröja man kan komma.

Fredrik stod vi grytorna och jag kan därför inte redogöra om vi följde receptet eller inte ifrån smaskens. Det blir således ett receptlöst inlägg.

torsdag 11 mars 2010

Det här är vad jag pysslar med just nu...

Just nu sitter jag och pysslar med photoshop och ritar på köksträdgården. På bokrean köpte jag Jamie Olivers bok Fyra årstider i köket och Lena Israelssons bok handbok för köksträdgården. Båda böckerna håller jag på och lusläser. Jag har hittat massvis med tips och idéer för utformningen av köksträdgården. Det lutar åt 12 planteringsbäddar (pallkragar) för ett 4-a årigt växelsystem. Potatis, bönor, ärtor, lök, morötter, sallad mm. Jag planerar vidare....

Bild: privat

måndag 8 mars 2010

Frösådder...

Just nu upptas mycket av min tid med att fixa och dona med mina frösådder. Tre olika sorters tomater är sådda, bolltistell, lammöron, svarta violer, rysk marthon, salvia, alunrot, svart akleja osv. Fler fröer är beställda så snart blir det mer att sköta, vattna och ta hand om.

Jag har köpt billiga plastbrickor på Ikea till ändamålet a 9kr styck. Sedan är det engångsplastmuggar som jag har klippt ned lite som får fungera som såbyttor. Jag har stuckit hål i botten med några gamla stickor jag hade hemma för dräneringens skull. Det är bra med vita muggar för man kan skriva med svart märkpenna (sådan som man märker barnens kläder med) och på så sätt har man koll på vad det är i byttorna och det är beständigt och försvinner inte.

Läs mer här om mitt intresse för rosor och vilka planer vi har för vår trädgård.

lördag 6 mars 2010

Veckomatsedel v10

Förra veckans alla soppor blev för mycket :-) Soppa är gott men inte varje dag kan jag nu konstatera. Godast var soppan med Majs, kyckling och stekta tomater, den var en höjdare. Äppelmust soppan med bacon och bönor är också väldigt god och så så klart fisksoppan som är en stående rätt i vår familj och som vi äter minst 2 gånger i månaden.

Här kommer iallafall nästa veckas veckomatsedel.

Det blir blandad kompott. Jag ser mest fram emot att testa Bolognesen med fänkål och sardeller. Trattkantarellrisotto ska också bli kul att testa. Våfflor till melodifestivalen har vår dotter bestämt. Jag tror också att jag tar en tur till Hermans Ekohandel och införskaffar rotsakschips dagen till ära också.

fredag 5 mars 2010

Enkel och snabblagad efterrätt...

Detta måste vara väldens lättaste äppelpajsvariant.

  • Smörstekta äpplen
  • Smörstekta havregryn
  • Kardemumma
  • Vanilj
  • Toppat med en klick grädde

Njut... Om det är gott? Gottigottgott. Detta är min favorit just nu, hacka mörk choklad över och efterrätten blir total.

Bild: privat

torsdag 4 mars 2010

Baka i långpanna

Jag gillar att baka i långpanna, min mamma är en hejare på långpannebak så jag letar ständigt efter nya roliga recept på långpannebak. Igår köpte jag Linnéa Seidels bok som ges ut i samarbete med Aftonbladet och Tasteline. Veckan bok heter: baka i långpanna. Jag fastnade för ett recept på kornbröd som jag precis tagit ur ugnen. Det var ju riktigt riktigt enkelt och tog ca 35minuter. Detta bröd hinner man alltså baka efter jobbet och det är färdigt till middagen.
  • 8 dl Kornmjöl *
  • 2 dl Grovt rågmjöl *
  • 2 dl Vetemjöl special *
  • 4 tsk Bikarbonat
  • 1 tsk Salt
  • 1 dl Sirap *
  • 1 l Filmjölk *

* finns som ekologiska alternativ.

Gör så här: Sätt ugnen på 200grader. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda sedan med sirap och filmjölk. Blanda väl och häll sedan ut smeten i en smord långpanna. Grädda i ugnen ca 35minuter. Här hittar ni orginalreceptet.



Bilder: privata.

För mig är det lite sport att hitta recept som innehåller annat än "bara" vetemjöl. Dels för att jag av princip vill bli bättre på att använda de andra sädesslagen: korn, råg och havre och dels för att det inte innehåller så mycket gluten. Vi är inte allergiska mot gluten men jag kan tycka att man ska försöka undvika det så gott det går. Sedan är det längre GI och det känns bra tycker jag. Bakar du/ni mycket med andra mjölsorter och vad är isåfall er favorit?