tisdag 16 februari 2010

en god lunch....

Idag blev det en riktigt god och mättande chili con carne till lunch. För att få en riktigt god chili så krävs goda bönor med mycket smak och såklart så blötlägger man och kokar dom själv. Som tillbehör blev det endast en klick creme fraiche men det räckte gott och väl. Denna rätt är barnen inte så förtjust i så jag gör storkok åt mig och Fredrik och fryser in i portionsförpackningar så är det perfekt att ta med till jobbet.

För 4 personer behövs:

  • olja att steka i
  • 1 stor gul lök *
  • 1 röd paprika i strimlor *
  • Vitlök efter önskemål. Jag använder torkad vitlök.
  • 500gram köttfärs *
  • 1 burk krossade tomater *
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong *
  • 2 msk sweet chili sås
  • 1 msk rödvinsvinäger *
  • 1 tsk havssalt
  • 1 msk paprika pulver
  • 1 msk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 350 gram stora vita bönor *
  • 350 gram kidney bönor *

*finns som ekologiska alternativ.

Gör såhär:

Stek köttfärs, lök, vitlök och paprika tills köttfärsen är klar och löken blivit mjuk. Häll i de krossade tomaterna, vattnet och buljongtärning. Smaka av med kryddor, vinäger, sweet chilisås och låt puttra ihop i ca 15minuter. Häll i de färdigkokta bönorna och låt koka så att hela grytan blit varm. Servera med en klick creme fraiche och färsk koriander på toppen.

1 portion av denna rätt med en klick creme fraiche på toppen innehåller ungefär 550kcal.

Receptet har jag hittat på coop.

Bilder: privata.

1 kommentar:

  1. Chili con carne, känner nästan doften från ett svunnet 70-tal ;) Men det är en rätt som håller i längden.
    Roligt att du använder så mycket ekologiskt, det är samma här. Vilken skillnad i smak och kvalitet. Och så vet man att det är giftfritt.

    SvaraRadera