








Det blir bara en ny rätt denna vecka och det är färsbiffarna som jag inte gjort innan. Efter några riktigt hektiska veckor på jobbet så är jag rätt tom på nya idéer när det kommer till veckomatsedeln. Jag hoppas att det lugnar ned sig lite nu innan påsk så orken kommer tillbaks.
Annars så känner jag att orken inte finns för allt för avancerad mat. Denna vecka har börjat lugnt på jobbet så jag hoppas det fortsätter så så orken åter infinner sig.
Bild: privat.
* finns som ekologiska alternativ.
Börja med att skala potatisen. Sätt igång potatisen samtidigt som du börjar med korvgrytan i kastrullen så blir de klara samtidigt. Värm en liter vatten och lös upp buljongtärningen i vattnet. Värm en stor gryta och täck botten med olivolja. Häll i grönsakerna och korven och rör runt ordentligt i ett par minuter. Häll på buljongen och creme fraiche. Låt koka under lock i 30-40 minuter. Blanda 2 msk mjöl med lite vatten och skaka väl. Häll i blandningen under omrörning, för att reda grytan. Låt koka upp och ta av plattan. Krydda med oregano, sambal oelek, salt och peppar.Servera med den nykokta potatisen eller som jag med bönor eller extra grönsaker.
Bilder: privata. Bilden ur boken är fotad av mig.
*finns som ekologiska alternativ.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175grader. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbara kanter. Knäck äggen i en bunke och blanda i sockret. Vispa med elvisp eller förhand tills smeten blivit vit och fluffig. Blanda de torra ingredienserna för sig en en annan bunke. Blanda i detta med en slev tills det blir en jämn smet. Sist häller du i det heta vattnet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Jag har ju inte smakat tårtbottnarna men de reste sig jättefint och ser riktigt riktigt bra ut. Det ska bli så kul att göra iordning tårtorna på söndag. Här hittar ni receptet om ni vill kika på tastelines sida.
Lägg alla ingredienserna i en bunke och blanda samman till en smidig deg. Dela degen i 16 lika stora bollar och platta ut till rundlar med händerna. Lägg ut kakorna på bakplåtspapper. Använd en rund pepparkaksform eller ett litet glas för att göra kakorna lika stora.
Grädda i ugnen i 175grader i ca 8-10 minuter. Håll koll på kakorna så att de blir gyllenbruna.
Låt svalna på plåten innan du tar bort dom ifrån bakplåtspappret.
Under tiden som kakorna är i ugnen så börjar du med smörkrämen. Detta är min version som är lite förändrad mot de vanliga recepten.
Låt smöret stå ute innan du påbörjar smörkrämen så den är lätt att arbeta med. Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och grädde väl och vispa med elvisp. Smeten skall vara väldigt fluffig. Smaka av med kakao och kaffe. Börja med 1/2 msk kaffe och se så att inte smeten blir för lös. Kaffet höjer smaken på smörsmeten så att den inte blir så söt, den smälter verkligen i munnen och är farligt god. När smörkrämen är klar så breder du ut den på biskvierna och doppar dem sedan i smält choklad. Jag gjorde tre olika choklad. Vit choklad, vit choklad med lite röd karamellfärg och så riktigt fin 70% valrhona choklad.
Inspiration till receptet har jag hittat på http://www.tasteline.com/ och andra nätsidor. Jag har dock gjort om recepet efter tycke och smak.
* finns som ekologiska alternativ.
Just nu är det smoothies för hela slanten som gäller. Blåbär, basilika, banan, yoghurt, kessella och vanilj tex. Jag provade tricket som jag läst lite varstans på olika bloggar nämligen att skala bananen och lägga i frysen innan och det blev ju så gott.
* Finns som ekologiska alternativ
Jag har läst om smaksatta torkade kikärtor som tex tillbehör till glass och musli och tänkte att detta måste jag testa.
Jag blötlade och kokade kikärtorna enligt anvisningen på paketet. Sedan så gjorde jag iordning en marinad med rapsolja, vaniljsocker, kardemumma och honung. Denna lät jag dra ett tag innan jag la ut ärtorna på ett bakplåtspapper och torkade i ugnen på 100 grader med varmluft. Jag rörde om lite då och då. Det tog ca 3timmar för ärtorna att torka.
Resultatet blev över förväntan. Kikärtorna blev krispiga lite nötiga i smaken och väldigt goda. Detta tillsammans med kakao nibs, torkad frukt och kessela blir mitt nya godis. Nästa gång ska jag göra en större sats som jag skall låta marinera mycket längre så kikärtan drar åt sig smakerna mer.
Här kommer veckans veckomatsedel lite sent om sido.
Bilder: privata.
Den bara springer förbi... Hela veckan har gått i förkylningarnas tecken och orken har varit i botten men det börjar se ljusare ut och jag känner förkylningsångorna försvinna.. om än långsamt.
I helgen är jag gräsänka med barnen, Fredrik är i Barcelona men min mamma är här och håller oss sällskap. Igår fyllde vår älskade lilla L två och vi firade honom med många paket, kalaset ska vi ha nästa helg. Om det inte räckte så fick jag i sista minuten en biljett till genrepet av melodifestivalen som jag var i väg på. Själva finalen blev en stor besvikelse, vi hejjade på Darin och Erik Saade... T som är 6år blev så sur att hon började gråta, det är inte lätt att förstå tävlingsreglerna ibland... C'est la vie.
Idag blir det en soft dag med långpromenad, brödbak och kanske en tur till den lokala stormarknaden.
Jag har uppdaterat bloggen lite med ny header och även lite nya sidor under headern. Där har jag också lagt in en liten bild på mig, dock måste jag tillägga att jag är lite blyg över detta. Allt är inte klart ännu. Min tanke är att göra det lite lättare att hitta det som skrivs mest om i bloggen, tex brödrecept och de olika veckomatsedlarna.
Bild: privat.
Veckan höjdarmiddag tackar vi Smaskens för. Lammfärsbolognese med fänkål och sardeller. Denna rätt var en riktig höjdare som vi kommer göra igen. Jag är lite skeptisk till lamm efter några mindre angenäma middagar med lammfiol som liten... seg ulltröja alltså. Detta var dock så långt ifrån seg ulltröja man kan komma.
Fredrik stod vi grytorna och jag kan därför inte redogöra om vi följde receptet eller inte ifrån smaskens. Det blir således ett receptlöst inlägg.
Det blir blandad kompott. Jag ser mest fram emot att testa Bolognesen med fänkål och sardeller. Trattkantarellrisotto ska också bli kul att testa. Våfflor till melodifestivalen har vår dotter bestämt. Jag tror också att jag tar en tur till Hermans Ekohandel och införskaffar rotsakschips dagen till ära också.
Detta måste vara väldens lättaste äppelpajsvariant.
Njut... Om det är gott? Gottigottgott. Detta är min favorit just nu, hacka mörk choklad över och efterrätten blir total.
Bild: privat
* finns som ekologiska alternativ.
Gör så här: Sätt ugnen på 200grader. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda sedan med sirap och filmjölk. Blanda väl och häll sedan ut smeten i en smord långpanna. Grädda i ugnen ca 35minuter. Här hittar ni orginalreceptet.Bilder: privata.
För mig är det lite sport att hitta recept som innehåller annat än "bara" vetemjöl. Dels för att jag av princip vill bli bättre på att använda de andra sädesslagen: korn, råg och havre och dels för att det inte innehåller så mycket gluten. Vi är inte allergiska mot gluten men jag kan tycka att man ska försöka undvika det så gott det går. Sedan är det längre GI och det känns bra tycker jag. Bakar du/ni mycket med andra mjölsorter och vad är isåfall er favorit?